“Succesvolle overname Terra Nigra dankzij bemiddeling Jonker Advies ”

Succesvolle overname Terra Nigra dankzij bemiddeling Jonker Advies

‘Een toevallige ontmoeting aan het strand in Italië, met naar later bleek een buurtgenoot, zorgde uiteindelijk voor de zeer succesvol verlopen overname van mijn bedrijf Terra Nigra.’ Aan het woord is Peter Boerlage, voormalig eigenaar van Terra Nigra in Kudelstaart.

‘Terra Nigra is een echt familiebedrijf, opgericht door mijn vader en zijn broers. Wij zijn groot geworden in de bloemen-veredeling van met name gerbera’s en rozen.

Peter Boerlage tussen zijn gerbera’s

Wij creëren nieuwe rassen die bijvoorbeeld nog beter houdbaar zijn of nog mooiere bloemen voortbrengen. Onze klandizie bestaat uit kwekers van over de hele wereld.’

Terug naar Italië. Peter ontmoet daar toevallig John van Santen. Iemand die hij voorheen tijdens het uitlaten van de hond in Nederland wel groette, maar verder niet kende. John had een achtergrond in de financiële wereld en toen Terra Nigra in moeilijk vaarwater terechtkwam, besloot Peter om niet de kop in het zand te steken, maar John om hulp te vragen. John was op zijn beurt goed bevriend met Hans Jonker en zo zat Peter enige tijd later met Hans en zijn collega Ron van Bergen rond de tafel.

No nonsense aanpak

‘Met Ron had ik al direct een goed contact. Het is een hele rustige, correcte jongen, die altijd zijn woord nakomt. No nonsense, en daarbij weet hij ook waarover hij praat. In het begin van het proces dacht ik dat ik het samen met mijn eigen accountant wel zou redden, maar al snel bleek dat banken in hun eigen wereld leven. Ze willen de cijfers op een specifieke manier voorgeschoteld krijgen en Ron wist precies hoe hij dat moest aanpakken. Hij gaf de bank exact wat ze vroegen en dat maakte het voor ons een stuk makkelijker. Ron kon ook precies voorspellen hoe het traject zou verlopen. Vanuit zijn expertise kon hij aangeven: ‘Eerst gaat dit gebeuren, dan acht ik dit mogelijk en vervolgens acht ik dat mogelijk’. Achteraf terugkijkend is het ook allemaal precies verlopen zoals Ron had voorspeld. Soms was het wel heel erg spannend. Het is natuurlijk een familiebedrijf, ons hele lief en leed zit erin. Niet alleen dat van mij, maar ook dat van mijn ouders en zussen. Het was bij tijd en wijle zeer spannend: ‘Stel je nou voor dat Ron het nou net even mis heeft?’. Maar nee, hij had het iedere keer toch weer bij het juiste eind. Ik vond dat erg bijzonder.

Onder de indruk

Behalve met Ron had ik ook veel contact met Carlo Smolders. Waar Ron degene was die de contacten met de bank verzorgde, was Carlo degene die zich concentreerde op de overname, het due diligence onderzoek. En ik kan niet anders zeggen dan dat Carlo echt supergoed was. De tegenpartij had natuurlijk zijn eigen adviseurs, mensen met stropdassen en een bepaald charisma. Ik was er van onder de indruk en dacht: ‘Die zullen wel veel weten’. Dan is het bijzonder leuk om te merken dat Carlo gewoon de vloer met ze aanveegt. Hij liet ze alle hoeken van het kantoor zien, maar dan wel op een hele nette correcte manier. Carlo stelde de tegenpartij ook steeds voor om zaken eens van een andere kant te bekijken: ‘Als je het dan eens zo doet?’ of ‘Kijk er eens op deze manier naar’. Natuurlijk ging de tegenpartij daar niet à la minute op in, maar uiteindelijk was het wel zo dat alles gebeurde zoals Carlo het bedacht had.

Meer financiële armslag

Dankzij de bemiddeling van Jonker Advies is Terra Nigra inmiddels overgenomen door een grotere partij, die ons meer financiële armslag geeft. Ook ons verkoopnetwerk is fijnmaziger geworden, omdat zij, net als wij, wereldwijd opereren. Onze manier van werken is verschillend, maar sluit wel goed op elkaar aan. Wij zijn nog een beetje van de oude stempel, waarbij wij met kwastjes het stuifmeel van de ene bloem op de andere bloem zetten. Zij zijn al echt bezig met genetische manipulatie, iets wat er toch een keertje aan zat te komen. De kopende partij was op zoek naar sierteeltgewassen waarmee zij gelijk in de top 3 van de wereld zouden komen. Door Terra Nigra over te nemen, kunnen ze die ambitie alvast afvinken voor gerbera’s.

Juiste beslissingen op het juiste moment

Ik ben achteraf gezien erg blij dat ik Jonker Advies in de arm heb genomen tijdens dit proces. Ik vrees dat ik anders net zo lang was doorgegaan, totdat er niets meer van het bedrijf over was. Hans, Ron en Carlo hebben ervoor gezorgd dat ik op tijd de juiste beslissingen heb genomen. Zij zijn daarbij zeer zorgvuldig te werk gegaan. Het was meer dan ‘even een overnamepartij zoeken’. Ze hebben toegewerkt naar een hele goede deal, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie en zelfs voor de tegenpartij. En daarin onderscheiden zij zich echt van anderen. Ik had dit zelf niet gered met mijn accountant en ook niet met mijn vader, die toch heel veel weet. Jonker Advies kijkt verder dan alleen vandaag en betrekt zo nodig andere expertises erbij. Zo ging hun advies verder dan alleen de overname. Ze hebben niet alleen voor mij, maar ook voor mijn twee zussen (ook voormalig aandeelhouders) en mijn vader de meest gunstige weg op financieel gebied voor de toekomst uitgestippeld. En dat betekent heel veel voor mij.

Bezinnen op de toekomst

Mijn advies aan mensen die financiële vragen hebben of in een situatie zitten waarbij het bedrijf onder water dreigt te raken? Wacht niet te lang en neem contact op met Jonker Advies. Dat meen ik echt. Ze zijn nuchter, betrouwbaar en kundig. Zonder hen had ik het niet gered, terwijl ik me nu in een hele rustige, gedoseerde situatie bevind. Wat de toekomst voor mij in petto heeft, weet ik nog niet. Op dit moment maak ik deel uit van het integratieteam, waarin het mijn taak is te zorgen dat Terra Nigra zacht landt binnen de groep. Daar ben ik tot eind december zoet mee. Na het seizoen, dat overigens voortreffelijk loopt, ga ik eerst maar eens op vakantie om me te bezinnen op mijn toekomst. Met mijn 45 jaar mag ik nog heel veel jaren werken…